Malzemeler
2 kg un
4 su bardağı şeker
700ml süt
2 su bardağı sıvıyağ
1pk margarin
1 su bardağı tahin
2 pk kuru maya yada 1 adet yaş maya
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
Susam
Bu ölçülerle yaklaşık 4-5 tepsi kömbe oluyor.Kömbenin en önemli özelliği bayatlamadan yaklaşık 1,5-2 ay kalabilmesi.Bu yüzden fazla yapmanın sakıncası yok.Ama bu kadar olmasını istemiyorum derseniz ölçüleri yarıya düşürerek yapabilirsiniz.Farklı ve çok güzel bir lezzet.Yememiş olanlara kesinlikle tavsiye ederim.
Mayamızı ılık sütün içinde eritiyoruz.Margarinimizi de eriterek, susam hariç tüm malzemelerimizi unun içine karıştırıp hamurumuzu iyice yoğuruyoruz.Hamurun üzerini kapatarak mayalanması için dinlenmeye bırakıyoruz.Genelde hamuru akşamdan hazırlayıp sabaha kadar dinlendirerek yapılıyor.Fakat 4-5 saatlik bir bekleme de yeterli oluyor.Bir gece de bekletseniz sade mayalı hamur gibi kabarmıyor.O yüzden kabarmadığını görüp sorun olduğunu düşünmeyin.Hamurumuzu dinlendirdikten sonra yuurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve hafif bastırıyoruz.Üzerine susamı da serptikten sonra önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Kömbeyi yaptığımız ilk gün farklı bir tadı oluyor.Bir gün bekledikten sonra asıl kömbe tadını alıyor.Uzun süre taze kalabildiği için aniden gelek misafirler için de bir kurtarıcı olabilir.Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder